Reiki

Wat is Reiki?

Reiki’ is een Japans woord dat ‘universele levensenergie’ betekent. Reiki is genezend en helend en wordt door handen opleggen doorgegeven. Reiki is door iedereen te leren en brengt lichaam en geest in balans.

Reiki is de liefdevolle ondersteuning van elke dag die ons voorziet van helende en genezende levensenergie.reikiteken

Een Reikibehandeling werkt geestelijk en lichamelijk ontgiftend en bevrijdend.

Jonge kinderen zijn nog in het bezit van zuivere levensenergie. Iedereen kan hier van nature, zolang het leven ons niet beschadigt, mee omgaan. Dit kunnen we bijvoorbeeld al zien aan ons eigen gedrag. Kijk maar naar ons handelen wanneer we ons bezeren. Als vanzelf gaat onze hand direct naar de pijnlijke plek. Deze natuurlijke beweging is ontstaan uit onze aangeboren kracht om te helen en te genezen. Tijdens ons leven ontstaan blokkades door aanpassing, afwijzingen en andere pijnlijke zaken. Daardoor wordt onze natuurlijke levensstroom afgesneden en raken wij steeds verder verwijderd van onze eigen energiebron. We raken uit balans en vallen dan vaak van de ene stresssituatie in de andere. Een cursus Reiki is een manier om terug te komen bij onze eigen levensenergie. Tijdens de cursus word je teruggebracht op je eigen levensstroom, terug naar je eigen bron. De warme en liefdevolle levensenergie die weer ontstaat, kun je aan jezelf geven, maar ook doorgeven aan een ander. Wanneer je verbinding met Reiki is hersteld, heb je die de rest van je leven altijd bij de hand(en).

Geschiedenis van Reiki.

 oprichterReiki is herontdekt in 1921 door dr. Mikao Usui, hoogleraar aan de universiteit van Kyoto. Hij was een nieuwsgierige man die wilde begrijpen waarom onder andere Jezus en Boddha door handoplegging mensen konden genezen. Hij verliet tijdelijk de universiteit en zijn gezin om op zoek te gaan naar het grote waarom. Na jarenlang onderzoek en studie trok hij zich terug in een boeddhistisch klooster. De Abt, een goede vriend van dr. Usui, begeleidde hem op zijn verdere zoektocht. Op een goede dag zag dr. Usui het niet meer zitten, hij had wel van alles ontdekt, maar wist niet wat hij met al die informatie moest. Daarom raadde de Abt hem aan naar de berg de Kurama te gaan om te mediteren en te vasten. Dr. Usui vertrok en bleef 21 dagen op de berg. Op de laatste dag ontving hij, door een bijzondere meditatie-ervaring, alle informatie die hij nodig had. Vermoeid door het vasten, doch voldaan, wandelde hij van de berg naar beneden en onderweg stootte hij zijn grote teen, tot bloedens toe, aan een steen. Als vanzelf legde hij zijn handen op zijn zere teen en zag blij en vol verwondering hoe het bloeden vrij vlug ophield. Hij voelde hoe de pijn vlug verdween en kon, buiten verwachting, zijn weg naar beneden hervatten. Al snel kwam hij in de gelegenheid de energie die hem werd geopenbaard nogmaals te gebruiken. Bij aankomst aan de voet van de Kurama nam dr. Usui plaats bij een eethuisje. Daar bestelde hij bij de dochter van de waard een uitgebreid ontbijt. Het meisje had een erg pijnlijke ontsteking in haar mond. Door eenvoudig zijn handen op de pijnlijke plek te leggen, verdween de zwelling en de pijn. Terug in het klooster trof hij zijn vriend de Abt ziek aan en dr. Usui vroeg of hij hem ook mocht behandelen. De Abt stemde in en stond de volgende ochtend monter weer op om zijn werkzaamheden als Abt te hervatten.

Dit is, in het kort, het ontstaan van Reiki. Dr. Usui heeft veel mensen met Reiki behandeld, onder andere tijdens de grote aardbeving in Japan. Daar is hij ook begonnen met Reiki door te geven aan de mensen, zodat ze elkaar tot meer steun konden zijn. Dr. Usui wijdt in die jaren ook de gepensioneerde marine-officier Chujiro Hayashi in tot Reiki Master en wijst hem tevens aan als opvolger van de Reiki-traditie. Chujiro Hayashi was zo enthousiast over Reiki dat hij tijdens zijn Grand Masterschap twee Reiki-klinieken bouwde. Daar was het dat de ernstig zieke mevrouw Hawayo Takata kennis maakte met Reiki. Door opname in één van Hayashi’s Reiki-klinieken vond mevrouw Takata genezing en werd uiteindelijk zelf Reiki-Master. Daarna werd zij aangewezen als opvolgster van Chujiro Hayashi. Zij introduceerde Reiki in het Westen. De Grand Master tot op heden is haar kleindochter Phyllis Lei Furumoto, de oprichtster van het Usui System of Natural Healing, de Reiki Alliance.

handenReiki nu

Omdat er in de loop van de jaren veel afwijkingen van de traditie zijn ontstaan, is er door de huidige Grand Master, Phyllis Lei Furomoto, een wereldwijde
organisatie opgericht die zich de Reiki Alliance noemt en er op toeziet dat de traditie zuiver blijft. De traditionele Reiki wordt alleen maar mondeling doorgegeven. Om lid te worden van de Reiki Alliance, dien je een directe afstamming te zijn van de Grand Master. Reiki Centrum Inguz is lid van de Reiki Alliance.